Perbezaan Simpanan Aspirasi, Unit Trust & ASB

 


Aspirasi – Merentasi Pelaburan Biasa

Prubsn Aspirasi adalah satu plan simpanan dan pelaburan yang diperkenalkan oleh Prubsn Takaful. Uniknya plan ini kerana mempunyai perlindungan hayat, perlindungan kecacatan kekal dan juga simpanan percuma sekiranya penyimpan ditimpa sakit kritikal. 

Soalan yang biasa saya terima adalah perbezaan simpanan Aspirasi, Unit Trust dan Asb Financing Mungkin sebab namanya Aspirasi, jadi ia agak asing dalam kalangan orang awam. Apatah lagi orang Melayu hanya selalu dengar tentang ASB sahaja dari dulu. Maka, proses untuk mengembangkan ilmu simpanan ini mengambil sedikit masa untuk diterangkan kepada orang awam.

Zaman telah berubah. Terdapat pelbagai medium simpanan lain  yang memenuhi our Financial Goal. Its not merely about profit. It is all about the sustainability and money security.  Bagaimana kita boleh menyimpan pada waktu kita sihat dan berpendapatan, begitu jugalah sepatutnya yang berlaku pada waktu kita sakit dan tiada pendapatan. Namun, kebanyakan plan simpanan adalah “income based saving” tanpa sebarang “jaminan simpanan” pada saat anda tiada income akibat sakit kritikal. Bagaimana pula dengan Prubsn Aspirasi?  Sebelum saya menjawab berkenaan persoalan ini, mari kita melihat persamaan antara ketiga-tiga Instrumen Simpanan ini.

🔹Regular SavingMonthly atau Yearly atau Lump Sump Saving mana-mana satu pun terpakai seperti terpakainya juga pada ASBF & Unit Trust (UT).

🔹Saving based on Fund – Aspirasi juga menyimpan berasaskan Dana. Kaedah yang sama juga digunakan di dalam Unit Trust, kerana naratif simpanan UT juga berdasarkan Dana. Maka disinilah peranan Ejen untuk memastikan Pemilihan Dana Yang Tepat serta menguntungkan. Cuma di dalam Aspirasi, pihak Prubsn telah menghadkan pilihan Dana kepada 7 Dana yang berkualiti tinggi sahaja iaitu Dana Bon, Dana Urus, Dana Dinamik, Dana Ekuiti, Dana Ekuiti Dinasti, Dana Ekuiti Global dan Dana Dinamik. Pelanggan boleh memilih atas nasihat Ejen lebih dari satu Dana (misalnya 70% Dana Ekuiti Dinasti & 30% Dana Bon).

🔹Force Saving – Falsafah simpanan yang sama juga diguna pakai sama ada di ASBF atau UT. Kaedah Force Saving di mana tuan-tuan tak perlu risau lagi jika malas nak simpan sebab mahu atau tidak, simpanan perlu dibuat pada tiap-tiap bulan.

 

Jadi dimanakah terletaknya perbezaan antara ketiga-tiga instrument simpanan ini?

💡Liquidity Upon Death : Di dalam Aspirasi duit simpanan anda akan dihibahkan kepada penama setelah meninggal dunia. Anda tidak perlu risau lagi soal duit lambat dicairkan kerana ia tidak tertakluk kepada pembekuan.

💡Free Investment Upon Critical Illness & TPD : Di dalam Aspirasi, anda tidak perlu bimbang jika tiba2 diserang sakit kritikal dan hilang kemampuan utk menyimpan kerana simpanan anda menjadi PERCUMA.

💡Political Proof : Plan Aspirasi tidak terkesan walaupun wujudnya ketidakstabilan politik di dalam sesebuah negara kerana simpanan berasaskan Dana Antarabangsa. Misalnya Dana Ekuti Dinasti yang bergantung kepada the Great China Trade. So tukarlah berapa banyak kali kerajaan pun, insyaAllah the Fund is still strong.

💡Fund Manager : Di dalam simpanan Aspirasi, Fund Manager kepada dana-dana pilihan anda adalah Eastspring Company (sister company kepada Prudential). Bayangkan, sebuah syarikat Unit Trust yang begitu dipercayai yang menguruskan Fund Anda. So di dalam Aspirasi, duty to manage your fund is solely put under Eastspring Company. Dalam kata lain, bro, your money is in a good hands.

💡Guaranteed Annual Bonus/Cash Payout : Ini lah antara keunikan Aspirasi yang menyediakan Guaranteed Bonus pada tiap-tiap tahun kepada anda. Bonus ini pula boleh dilaburkan semula dan menghasilkan keuntungan yang lebih besar.

💡Partial Withdrawal : Di dalam plan ini, partial withdrawal is allowed. Usually saya sendiri akan recommend client to allocate some money via Takaful Saver to boost the profit and ready cash to withdraw bila ada Emergency. Duit disitu boleh dikeluarkan bila-bila u need the money tanpa menjejaskan bonus tahunan you. So you get fleksibility here. Tak perlu risau kalau tiba-tiba nak pakai duit kecemasan, maka boleh dikeluarkan dari account anda.

💡 Its not a Loan  : Jika ada tempoh simpanan 20 tahun, maka that 20 years itu adalah tempoh menyimpan dan bukan tempoh berhutang. Inilah falsafah simpanan Aspirasi – we avoid loan, but we create saving.

Kesimpulannya,

‼️ Saving lah dimana-mana pun, asalkan ia sesuai dengan kehendak anda dan sesuai dgn “Falsafah” simpanan anda.

‼️ As long as ia tempat menyimpan yang boleh jana keuntungan, maka ia tempat simpanan yang baik.

‼️ Tujuan utama penulisan ini dimuatnaik bukanlah atas tujuan menyatakan instrument mana yang lebih baik kerana setiap instrument simpanan mempunyai kekuatan tersendiri. Ia berbalik kepada your Financial Goal.

‼️Falsafah Simpanan yang paling ideal adalah “diversify your money”.  Jika anda ada duit yang banyak, laburkan ia kepada beberapa bentuk simpanan. Jika anda ada 10 biji telur, maka isilah telur itu ke dalam 10 bakul, bukannya satu bakul sahaja.

“Jika boleh menyimpan dan kaut keuntungan, kenapa perlu simpan tanpa ada untung?”

Jom menyimpan di dalam Prubsn Aspirasi jika anda rasa tawaran yang diberikan menarik untuk anda!

70% pesara pada umur 55 tahun cenderung untuk menghabiskan wang persaraan mereka dalam masa kurang dari satu dekad. Jika anda tidak menyimpan sekarang, apakah nasib anda di hari tua kelak? Fikirkan!

Penulis : Naim Fital MDRT

Leave a Comment

Your email address will not be published.